Assalamualaikum, Salam Ukhuwah, Salam 1 Malaysia dan salam apa-apa je lagi....hehe
Sekarang ni musim cuti student U, of course la saya akan bertapa di rumah aka kampung tercinta. Rutin hidup bukan lagi, kuliah, katil, kafe or whatever 'K' lagi. Online?haha... Orang kata macam chipsmore la jawabnya, kejap ada kejap tak de.
Actually banyak benda yang nak buat time cuti ni, ada yang dah terlaksana, ada yang belum terlaksana lagi. Bunyi macam rancangan juta-juta pulak. Sekadar merancang untuk men-top up apa yang kurang sahaja.
Haritu, azam nak belajar masak. Apa jadi dengan azam yang tak pernah luput dek masa, tak pernah lekang dek hujan ni? I'm not the best cook. "BEST" tu memang tak la kan, nak guna perkataan "GOOD" pun tak layak, punya la sedih. Tak pe, skill tu dia datang bila tiba masanya, maybe bakatku ini belum menyerlah.haha...
Haritu mak saya demam, so, saya la yang kena masak. Lauk yang boleh saya buat just ikan sardin, telur goreng, ayam goreng, ikan goreng dan sayur air. Tu pun, ayam dengan ikan tu mak saya dah letak kunyit siap-siap, kalau tak, say 'bye bye' to them la. Kesian kat ayah dan adik-adik, nak buat macamana, dah saya terer buat benda tu je..haha
Cukup cerita pasal kehebatan saya memasak. Nanti ramai pulak nak hire jadi chef.haha
Sesiapa yang sedang bercuti, cuba la manfaatkan sepenuhnya ye (^___^)
Banyak benda yang nak dikongsi sebenarnya, tapi cukuplah sekadar yang ni ye, perut bergendang membataskan taipan jari jemariku.. erkkk....??
Sebelum saya letak noktah yang terakhir, cuba hayati dan renung benda kat bawah ni. (Tak tau frasa yang sesuai nak guna)
Sekarang ni musim cuti student U, of course la saya akan bertapa di rumah aka kampung tercinta. Rutin hidup bukan lagi, kuliah, katil, kafe or whatever 'K' lagi. Online?haha... Orang kata macam chipsmore la jawabnya, kejap ada kejap tak de.
Actually banyak benda yang nak buat time cuti ni, ada yang dah terlaksana, ada yang belum terlaksana lagi. Bunyi macam rancangan juta-juta pulak. Sekadar merancang untuk men-top up apa yang kurang sahaja.
Haritu, azam nak belajar masak. Apa jadi dengan azam yang tak pernah luput dek masa, tak pernah lekang dek hujan ni? I'm not the best cook. "BEST" tu memang tak la kan, nak guna perkataan "GOOD" pun tak layak, punya la sedih. Tak pe, skill tu dia datang bila tiba masanya, maybe bakatku ini belum menyerlah.haha...
Haritu mak saya demam, so, saya la yang kena masak. Lauk yang boleh saya buat just ikan sardin, telur goreng, ayam goreng, ikan goreng dan sayur air. Tu pun, ayam dengan ikan tu mak saya dah letak kunyit siap-siap, kalau tak, say 'bye bye' to them la. Kesian kat ayah dan adik-adik, nak buat macamana, dah saya terer buat benda tu je..haha
Cukup cerita pasal kehebatan saya memasak. Nanti ramai pulak nak hire jadi chef.haha
Sesiapa yang sedang bercuti, cuba la manfaatkan sepenuhnya ye (^___^)
Banyak benda yang nak dikongsi sebenarnya, tapi cukuplah sekadar yang ni ye, perut bergendang membataskan taipan jari jemariku.. erkkk....??
Sebelum saya letak noktah yang terakhir, cuba hayati dan renung benda kat bawah ni. (Tak tau frasa yang sesuai nak guna)
- Orang yang berfikiran besar banyak memperkatakan tentang ilmu.
- Orang yang berfikiran sederhana banyak memperkatakan tentang peristiwa.
- Orang yang berfikiran rendah banyak memperkatakan tentang manusia.
- Orang yang berfikiran cetek banyak memperkatakan tentang diri mereka.
Di manakah kita? Sangat terasa, kalau nak bandingkan dengan ilmuan zaman kegemilangan Islam dulu, terasa diri sangat kerdil sekerdil-kerdilnya.
Oh ILMU....
Semakin dikejar, semakin nampak ia menggunung dan menjauh...
Diriku hanya mampu mengutip pasir-pasir dan debu-bedu mu sahaja...
Betapa luas dan banyaknya sesuatu yang bernama ILMU...
Allah jua yang Maha Mengetahui...
p/s:
Memasak pun satu ilmu yang tak ternilai. Hasil ilmu yang kita peroleh ini akan jadi darah daging insan yang makan apa yang kita masak. Betapa besarnya pahala meereka yang memasak dengan ikhlas....
Comments
hahaha , ngatkan tirah garang sangat , tuh yang dorang panggil trex , hehehe ~
Wah pandai bhasa jawa juga erk..?
Terima kasih sudi lapangkan masa di tempat ta.
Aah trah..lana tukar rupa blog lagi..giler menukar, camnilah jadinye,hahahaha
Homakkk, terasa bila baca 'benda' tu trah.
Lana pun tak sure lana kat part mana..
Urm..skrg ni pesta buku kat pwtc.. terkeluar topik plak,hak3. Tapi, benda baik, kongsi le kan,heh3. Trah tak pi ke? boleh tambah ilmu..sale kaw2, heh3.
kalau kita masak dengan hati yg ikhlas dan dgn rase cinta..ewahhh..
hehe tp btol tau..cer tgok ni, lau msak xikhls,,hasil nyer pon
mcm ape nth..tkurang itu,tkurang ini,rase pon hampeh..tp lau msak dgn ikhls,
yg kurang pon rase sedap je......=D
blaja masak dri skrg nk kawen nnt senang.. hihihi
done follow :)
jom join : http://shiydaaqma.blogspot.com/2013/02/hijabster-giveaway-by-shidaizy-boutique.html
Kisah Saya & Shaklee
Still dalam proses belajar masak lagi nie ^_^